Wykorzystaj naszą wyszukiwarkę, aby szybko znaleźć potrzebne Ci badanie.
Lub przeglądaj nasz kompletny katalog produktów, dostępny w przejrzystym podziale na kategorie, aby znaleźć dokładnie to, czego szukasz.
Badania A-Z
P/c.p.deamidowanej glaidynie (DGP) IgA met. ELISA
Opis i deskrypcja badania
Czas oczekiwania na wynik
16
Materiał do badania
krew
Badanie przeciwciał przeciw deamidowanej gliadynie (DGP) w klasie IgA metodą ELISA jest jednym z kluczowych testów stosowanych w diagnostyce celiakii, autoimmunologicznej choroby, w której spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Gliadyna, będąca częścią glutenu, jest deamidowana w procesie trawienia, co powoduje reakcję układu odpornościowego u osób z celiakią. W wyniku tej reakcji powstają przeciwciała skierowane przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (DGP).